Élettani hatásai

A kóladió magját, valamint annak kivonatát elsősorban a gyenge alkoholos italok, az üdítőitalok, továbbá különféle cukorkák gyártásánál használják, ezenfelül különféle étrend kiegészítők alapanyagaként is megtalálható termék. Napjainkban még nem ismertek fiziológiai szükségletek, hiánytünetek a kólára vonatkozóan, azonban többféle jótékony élettani hatással és előnnyel rendelkezik. 

A kóladió magas koffein tartalmának köszönhetően igen népszerű, így ma már világszerte termesztik. Íze keserű, valamint súlyának 1-1,5 %-ának megfelelő mennyiségű koffein tartalommal rendelkezik. A viszonylag magas koffein tartalma mellett teobromin - és csersav tartalommal is bír. A teobromin a koffeinnel és a teofillinnel együtt kémiailag a metilxanitok csoportjába tartozik. Élettani hatásai hasonlatosak a koffeinéhez, de annál kevésbé élénkít, viszont erősebb vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik.

koladio-mosoly

Felhasználása

Kevesen tudják, de a sokak által oly közkedvelt cola üdítőital gyártásánál is felhasználják a kóladió hosszú, barna, napon szárított magját is. Tehát a kóla, valamint annak kivonata elsősorban gyenge alkoholos italok, üdítőitalok, valamint különféle cukorkák gyártásánál használatos. A kóla kivonata számos súlycsökkentő és fogyókúrás étrend kiegészítő népszerű alkotóeleme. A kóladió ugyanis képes csökkenteni az étvágyat, elősegíti a táplálékok emésztését, továbbá vízhajtó hatásokkal is rendelkezik. 

Gyógyászati felhasználása is ismert, ugyanis a kóla dióját és kivonatát a depresszió, hörgő tágító tulajdonságainak köszönhetően a gyermekkori asztma, valamint a migrénes fejfájás hatékony kezelésére is felhasználják. Fontos megjegyezni, hogy afrodiziákumként is ígéretesnek látszik. A kóladió gazdag fenol tartalma miatt antioxidánsként is képes működni, amely tulajdonságának köszönhetően a szabad gyökök okozta károsodásokat is képes csökkenteni.

Az aktív életmódot követők számára is előnyös a kóladió, hiszen élénkítő hatásának köszönhetően energiával látja el a szervezetünket, javítja a koncentrációs képességet, továbbá a teljesítményt is képes fokozni. Serkenti a központi idegrendszer működését, elősegíti az éberséget és a szellemi élénkséget is. Most már láthatjuk, mennyi helyen megtalálható és felhasználható, a cola gyártás alapanyagaként is ismert kóladió. 

Összegezve nézzük meg a kóladió hatásait és előnyeit:

 1.  - antioxidáns hatás
 2.  - afrodiziákum
 3.  - csökkenti az étvágyat
 4.  - gyorsítja az anyagcserét
 5.  - elősegíti az emésztési folyamatokat
 6.  - vízhajtó hatás
 7.  - depresszió kezelése
 8.  - hörgő tágító, így az asztma kezelésénél is alkalmazható
 9.  - migrénes fejfájás kezelése
 10.  - élénkítő hatás
 11.  - koncentrációs képesség javítás
 12.  - központi idegrendszer működésének serkentése
 13.  - elősegíti az éberséget
 14.  - növeli az energiaszintet
 15.  - segít a testalak megváltoztatásában
 16.  - segíti a zsírok lebontását
 17.  - hozzájárul a testsúlycsökkentéshez

A kóladió kivonata segítheti a légzést és a látást

Segíti a tüdő működését és a légzést

A kóladió és a növény kivonatát évszázadok óta alkalmazzák mellkasi fájdalommal járó köhögés, tüdőgyulladás, nehézlégzés kezelésére, és a nem túl távoli múlt tudományosan is bizonyítékokat szolgáltatott hatásosságára. A The Internet Journal of Pulmonary Medicine című online pulmonológiai szakfolyóirat 2008-as évfolyamában olyan kutatási jelentések láttak napvilágot, amelyben a kóladió és a növény kivonatának légzőrendszerre kifejtett hatását egereken tesztelték. Az eredmények magukért beszélnek: a kólakivonat már 28 nap után javulást eredményezett a kísérleti állatok légzési funkciójában. A kutatók megállapították, hogy a kóladió kivonata tágító hatást fejt ki a tüdőben található alveoláris csatornákban és zsákokban. Ezt úgy éri el, hogy antioxidáns tulajdonságai révén a tüdőszövet rostjait megerősíti és hatékonyságukat javítja.

Csökkenti a szemnyomást, hozzájárul az egészséges látáshoz

A túl magas szemnyomást a zöldhályog kialakulásának legfőbb felelőseként azonosították a tudományos kutatások során. A szemnyomás csökkentésére általánosságban különböző gyógyszeres szemcseppekkel való kezelés alkalmazandó. A Lagos Egyetemen jelenleg olyan kutatásokat folytatnak, amelyek 0,5%-os kóladió kivonattal készült szemcsepp hatékonyságát vizsgálják a szemnyomás csökkentésére. A kutatás első eredményeit még 2010-ben hozták nyilvánosságra a Middle East African Journal of Opthamology szemészeti szakfolyóiratban, és már ezek is rendkívül bíztatók voltak: a kóladió kivonattal készült szemcsepp naponta kétszeri alkalmazás mellett hatékonyan és szignifikánsan csökkentette a szemnyomást a vizsgálati alanyok esetében. Ezek az eredmények hamarosan akár teljes áttörést jelenthetnek a zöldhályog és egyéb túl magas szemnyomással összefüggő betegségek természetes úton történő kezelésében.

Mennyit fogyaszthatok a kóladióból?

A maximálisan elfogyasztható mennyiség nagyban függ az adott termék koncentrációjától. Használat és fogyasztás előtt pedig mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.A terhesség alatt, cukorbetegeknek, emésztési panaszokkal szenvedők számára, szívproblémákkal, valamint magas koleszterinszinttel küzdőknek a kóladió termékek fogyasztása nem javallott.

Vélemények (1)